Archív

„Obyčajný“ čaj

Čaj, tmavožltá tekutina, produkt vylúhovania vrecka s nedefinovateľným rozmrveným obsahom… o tom, že je to s čajom celkom inak, zvyčajne ako nakoniec so všetkým v našom živote, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ak by sme sa na Slovensku rozhodli členiť hobby, tak ľudia zaoberajúci sa svojimi koníčkami by boli hobbysti (nie hobbyti) a ďalej by sa delili na hobbystov začiatočníkov a pokročilých. Najvyšší stupeň by bol hobbysta na plný úväzok- človek, ktorému sa jeho koníček stal živobytím- sen všetkých pokročilých hobbystov (viac sa tejto tematike budem venovať v pripravovanom článku „Hobby, hobbysti a hobbystky) a aj o takom človeku je tento článok.

Darjeeling, zber čaju, foto: Martin Námešný *** Darjeeling, zber čaju, foto: Martin Námešný

Martina priviedlo bližšie k čaju koncom osemdesiatych rokov minulého storočia karate a záujem o japonskú kultúru. Od klasických vrecúšok prešiel k sypanému čaju, ktorý si v tom čase kupoval v bežných československých potravinách. Ako sa dá bližšie dostať k čaju? Napríklad vybrať sa do Darjeelingu, spraviť si prechádzku čajovou záhradou, pohladkať opicu a v prstoch postískať čajový lístok vyhrievajúci sa na indickom slnku. Poprípade ho požuť, aby sa človek čo najviac priblížil k zelenému skvostu. Avšak, ak nie sú voľné letenky cez Moskvu do Indie, najbližšie sa k čaju dá dostať v čajovni. Nie je čaj ako čaj, nie je čajovňa ako čajovňa a nie je hobby ako hobby.
Preto platí, že jediná substancia, ktorá si zaslúži nazývanie „čaj“ je čaj samotný tzv. ortodoxný, žiadne „voňavky“, bylinky, pozametané zvyšky zo skladu alebo granule s umelým sladidlom.

vľavo: čajová súprava *** vľavo: čajová súprava „bambus“, vpravo: šálky typu „Zhong“

Martin o čaji hovorí: „čaj vytvára predovšetkým neopakovateľnú atmosféru, atmosféru pohody, ľudského tepla a blízkosti. Šálka, ktorá kypí bohatou čajovou arómou a naplňuje priestor jemnými obláčikmi pary, naznačuje dokonalé uvoľnenie, pocit akéhosi vnútorného bezpečia,…“

„čaj je bohatý na okolnosti a pocity. Rád si do prírody so sebou nosím termosku s horúcou vodou, malý čajník a lístky nejakého fajného čaju, možno oolongu ako Phoenix Tangchung. Je to neopakovateľné, keď z vrcholu skál hľadíš do diaľky a môžeš si zalievať čerstvý čaj. Vtedy začneš vnímať nielen výšku, v ktorej sa nachádzaš, ale aj hĺbku, ktorá je pod tebou a s každou šálkou čaju objavuješ aj hĺbku v sebe samom.“

caj5.jpg

„niekedy som brigádoval na jednom úrade, ešte predtým, než som sa rozhodol pre čajovňu. Pripravoval som tam čaj nielen sebe, ale sem tam aj kolegom. Pokiaľ človek nespohodlnie a neuspokojí sa so sáčkovým (porciovaným) čajom, má pri príprave čaju neobyčajnú možnosť relaxu. Najprv si dáš zovrieť vodu a medzitým sa ideš nachvíľu pozrieť k oknu, natiahneš sa…, zahľadíš sa na vetrom oživené stromy a za chvíľu je voda hotová. Pripravíš si kanvičku, lístky hodíš dnu a zalievaš…“

Ďakujem Martinovi Námešnému za pomoc pri tvorení tohto článku.