Ten, kto okúsil vodnú fajku, vodní dýmku, shishu, vodnicu, nargilu, hookah alebo si ju volajte ako chcete, väčšinou podľahol jej čaru. Vytvára atmosféru a hodí sa nie len na piatkový večer. Spríjemní chvíle s kamarátmi na párty, na opekačke v prírode, či pri leňošení na gauči.
Z čoho sa skladá
Väčšina vodných fajok sa skladá z piatich častí, ktoré sa dajú od seba oddeliť. Dnešné rôzne moderné dizajny fajek sa líšia, ale stará dobrá imidžová klasika má tieto diely:
• váza – je to sklenená nádoba na vodu, cez ktorú sa filtruje dym. Ten je tu potom uskladnený až po jeho nasatie hadicou. Váza tvorí spodnú časť fajky.
• telo – je hlavná kovová časť, ktorá spája všetky ostatné diely. Nachádza sa v strednej časti celej fajky.
• tanier/ miska – je z kovu a slúži na zachytávanie sadzí z uhlíku pri jeho čistení počas fajčenia
• kotol/ keramická korunka – je keramická nádoba na tabak
• hadica – býva papierová alebo gumená a prúdi cez ňu dym do úst
Po poskladaní fajky všetky časti navzájom tesnia vďaka gumeným tesneniam. Fajka má taktiež vzduchový ventil, ktorý koriguje vzduch v jej vnútri. Keď ho povolíte dym bude redší a nebude tak aromatický a hustý. Podľa sily a prípadného škriabania v hrdle si sami usmerňujete intenzitu dymu.
Návod na prípravu
Netreba sa báť, nie je to nič zložité. Ak sa rozhodnete pre kúpu vlastnej fajky, a nevychutnávate si ju len príležitostne v čajovniach, rýchlo sa naučíte čo a ako.
1. Najprv je potrebné naplniť vázu shishi vodou. Približne do dvoch tretín, nech je jej kovová časť tela ponorená na približne 2 cm.
2. Potom na vázu nasadíte kovové telo. Najlepšie krúživým pohybom, aby sa guma dobre prisala a tesnila. Ak vám to ide ťažko, môžete si pomôcť navlhčením gumy.
3. Teraz naplňte keramickú korunku, nazývanú často i kotol, tabakom. Nasypte ho tak aby bol približne 2-3 mm pod jej okrajom. Tabak veľmi netlačte, nech je prevzdušnený, nech neupchá korunku.
4. Ďalej si pripravte alobal. Môžete ho zohnúť aj na dve vrstvy – tak spomalíte pálenie tabaku. Ním následne prikryte korunku.
5. Zoberte si špendlík, alebo niečo ostré čo robí malé dierky (ja často využívam náušnicu – vždy po ruke :-)) a urobte dierky do alobalu. Môže ich byť viac malých alebo menej veľkých, každému podľa chuti a vôle. Vyskúšajte čo sa vám viac páči.
6. Teraz je čas na rozpálenie uhlíka. Uchopte ho klieštikmi (ktoré sú súčasťou balenia každej vodnej fajky) a pomocou ohňa ho rozžhavte. Potom ho položte na alobal.
7. Napokon do spodnej kovovej časti tela fajky zasuňte hadicu. Overte si, či je spoj poriadne utesnený.
8. No a teraz už len niekoľko krát silnejšie potiahnite, aby ste fajku rozťahali a vychutnávajte si relax a lahodnú arómu tabaku pri fajčení.
video návod: [* youtube:hU4vP-mwtNU *]
Princíp
Vo váze fajky vzniká pri nasávaní z hadice podtlak a v dôsledku toho dochádza k nasávaniu vzduchu z korunky cez uhlíky a tabak, ktorý je umiestnený pod alobalom vo vnútri korunky. Takto nasatý dym zo spaľujúceho tabaku sa “filtruje” cez studenú vodu, vďaka čomu dochádza k chladeniu vdychovaného dymu a čiastočnému odfiltrovaniu nežiaduceho popolu.
V dnešnej dobe má skoro každá vodná fajka dole na tele fajky malý poistný ventil. Mechanizmus ventilu je jednoduchý. Pracuje s jednou železnou guličkou, ktorá ventil uzavrie pri naťahovaní, naopak pri prefúknutí sa zdvihne a ventil otvorí. Vďaka tomu je možné vyfúknuť prebytočný dym z vázy. Ak chvíľu nefajčíte, je vhodné najprv stuchnutý dym vo vnútri vázy takto vyfúknuť a potom začať fajčiť znovu.
Pôvod
Vodná fajka pochádza pôvodne z Indie, neskôr sa rozšírila do Arábie a je obľúbená najmä na Strednom východe a v Ázii.
Tabaky
Ako fajčivo sa väčšinou vo vodnej fajke používa tabak zmiešaný s melasou, medom a olejom, ktorý je vlhký a mazľavý a pri horení silno dymí. Tabak sa dodáva s rôznymi príchuťami. V Európe sú obľúbené tabaky s príchuťami napríklad jablkový, melónový, mätový, kávový, coca-colový, atď. Naopak v Arabských zemiach sú najobľúbenejšie tabaky silné bez príchutí, napríklad Zaghloul.
Tabak určený do vodnej fajky je zložený z viacerých esencií. Zloženie sa väčšinou skladá z 30% tabaku a 70% ovocnej melasy. Veľká časť tabakov sa nakladá i do medu. Samozrejme, existujú aj tabaky, ktoré sú chemicky upravované, a tak nie sú čisto prírodné, a pri fajčení dosahujú vyššie chuťové kvality.
Tabaky sa delia i podľa sily arómy. Silne aromatické sú napríklad káva, kapučíno, sladké drievko či ruža.Aromatické tabaky – karamel, hrozno, jasmín, pomaranč, citrón, mandarínka, ovocný mix, pistácie, kokos, černica alebo broskyňa. Jemné tabaky – banán, marhuľa, jablko, jahoda, višňa, melón, vanilka, coca-cola či mäta.
Vyrába sa i čierny tabak špeciálne pre vodnú fajku, ktorý obsahuje prevažnú časť čistého tabaku nakladaného v mede.
Niektorým ľuďom vadí nikotín v tabaku. Preto viacerí začali využívať „zdravšie“ alternatívy. Takouto je Shiazo. Shiazo nie je tabak. Nefajčíte ho a napriek tomu si môžete vychutnávať husté výpary a výbornú chuť vodnej fajky rovnako ako s klasickým tabakom (mnohí ani nespoznajú rozdiel). Ide o minerál veľkosti zrna medzi 5 až 9 mm. Drobné mikropóry zväčšujú jeho reálny povrch až 20 000 krát. Metódou vysokotlakového vstrekovania sa do týchto pórov vstrekuje aromatická tekutina, ktorá sa pri postupnom ohrievaní podobne ako v saune, začne rovnomerne a plynulo vyparovať. Aromatická tekutina je na rozdiel od melasového mixu v bežných tabakoch, úplne bez cukru. So Shiazo, už nefajčíte, iba vdychujete postupne sa uvoľňujúce aromatické výpary. A tak je možné si vodnú fajku vychutnávať i bez nikotínu a ďalších škodlivých prvkov horenia bežného tabaku.
Hovorí sa sto ľudí, sto chutí, to samozrejme platí aj pri arómach tabakov. Každý si nájde tú svoju, druhov je nespočetné množstvo.
Uhlíky
Hlavným predpokladom pre správny chod fajky sú kvalitné uhlíky na korunke. Doba fajčenia fajky je závislá na dobe počas ktorej tlie uhlík. Existujú dve základné skupiny uhlíkov, a to: samozápalné a klasické (brikety).
Samozápalné uhlíky viac poznačujú chuť pri fajčení, lebo vykazujú chemickú chuť pri fajčení. Pri zapaľovaní vydávajú silný zápach, preto sa neodporúča ich zapaľovať v uzavretých priestoroch, pretože budete musieť dlho vetrať. Jedinou výhodou oproti klasickým briketám je, že nepotrebujete na rozpálenie veľký tlejúci otvorený oheň, uhlík sa dá zapáliť ľahko aj zapaľovačom. Ich zapálenie trvá zhruba 5-7 sekúnd, následne je uhlík pripravený pre vodnú fajku. Do uhlíku tohto typu sa nesmie fúkať!
Klasické uhlíky majú množstvo výhod oproti uhlíkom samozápalným. Medzi hlavnú výhodu patrí to, že uhlík nevykazuje behom fajčenia chemickú chuť, ak je poriadne rozohriatý. Ďalšia výhoda je tá, že sa dá rozštvrtiť a behom fajčenia manipulovať s uhlíkmi na fajke a voliť si silu a kvalitu fajky. Doba horenia je oveľa dlhšia než u samozápalných uhlíkov. Uhlíky taktiež neobsahujú žiadnu síru. Zapaľovanie je vhodné na sporáku či grile (no podľa vlastnej skúsenosti sa to dá aj zapaľovačom, avšak trvá to dlhšie, no tu sa môže do uhlíka fúkať – viac sa rozžeravie).
Existujú i ekologické uhlíky – kokosové brikety. Ich výhrevnosť je oveľa vyššia ako u klasických uhlíkoch, nerozpadajú sa a zanechávajú minimum popola. Zhoria takmer bez zbytku a pri spaľovaní sa nepotvrdilo uvoľňovanie škodlivín od ovzdušia. Pri spaľovaní sa netvorí dym ani zápach a kokosová briketa dokáže horieť až dva a pol hodiny.
Novinkou je i elektrický uhlík, ktorý je bez chemických látok, takže sa neinhaluje oxid uhoľnatý, síra či iné škodlivé toxíny. Zlepší chuť pri fajčení, pretože aróma tabaku sa nebude miešať s chuťou horiaceho uhlíka (lebo ten je bez chuti). Elektrický uhlík je napájaný nízkonapäťovým prúdom a preto z dlhodobého hľadiska môže byť jeho využívanie aj cenovo výhodné. Je taktiež teplotne stabilný, na „príjemných“ 110 °C sa vyhreje približne po troch minútach.
Čo je tarbuš?
Tarbuš je veľmi šikovná vecička, ale u nás akoby nebola ešte veľmi rozšírená. Slúži na uchovávanie vyššej teploty v okolí korunky počas fajčenia. Je vyrobený celý z plechu a niekedy má i plastový držiak, aby ste sa nepopálili. Tarbuš je vhodný najmä na využitie pri fajčení vodnej fajky vonku. Pri položení tarbuša na tácku (čím sa zakryje uhlík na keramickej korunke) vietor do uhlíka nefúka a tým pádom tak skoro nedohorí. Hlavné je najmä, aby tarbuš dobre sedel na tácke a nebol priveľký či primalý. Výhodou môže byť aj to, že keď sa vám náhodou stane, že prevrátite fajku v byte či dome, je dosť pravdepodobné že tarbuš zachytí v sebe uhlík a vy si tak nespálite koberec, parkety, či hocičo iné.
Kúpa
Vodné fajky sa často oplatí kúpiť na dovolenkách v exotických krajinách ako Egypt, Tunis, Turecko a pod. Avšak v dnešnej dobe sa už môže aj stať, že práve v týchto letoviskách sa vodné fajky stávajú kľúčovými suvenírmi, a tak ich ceny môžu byť niekedy drahšie ako u nás.
Na Slovensku sa dajú shishe zakúpiť takmer vo všetkých čajovniach a obchodoch s orientálnym tovarom.
Cenovo výhodné však bývajú zväčša internetové obchody.
Ceny vodných fajok
==================
Vodné fajky sa najčastejšie delia na malé, stredné a veľké. Podľa ich výšky sa líši samozrejme i cena. No niekedy samozrejme zavážia aj iné parametre, ako napríklad materiál tela a vázy, kvalita spracovania, nápaditosť fajky a pod.
Malé vodné fajky stoja väčšinou do 35€. Ich veľkosť je do 50 cm, sú vhodné na cesty a pre začiatočníkov.
Stredné vodné fajky stoja približne do 45€. Ich veľkosť je do 65 cm a sú vhodné už aj na každodenné používanie.
Veľké vodné fajky stoja zväčša do 70€. Majú približne do 80 cm, sú vhodné pre náročnejších používateľov a viacerých užívateľov naraz.
Existujú aj:
mini fajky (cena cca do 35€)
XL či XXL fajky (cca 90 cm a 85€)
extra fajky, ktoré sú výnimočné svojim dizajnom (cca do 105€)
viachadicové fajky (od 2 do 6 hadíc, cca do 80€)
SheeCool fajky, ktorých váza obsahuje chladiacu zmes, ktorá dokáže dostatočne ochladiť vodu pre lepší pôžitok z fajčenia (cca do 80€)
A čoraz viac sú obľúbené fajky s kufríkom, čiže úložným priestorom, ktorý sa ľahko prepravuje a fajka sa nepoškodí (cca do 60€).
*Dobré internetové obchody:*
http://vodne-fajky.eu
http://www.sultana.sk
Ceny uhlíkov
============
Na Slovensku sa ceny bežných i samorozpalovacích uhlíkov pohybujú od približne 1.20€ za 10 kusov a elektrický uhlík stojí od 33€. Cena samozrejme závisí od priemeru uhlíka – či je určený na malú, strednú či veľkú shishu. Aj tu platí, že výhodnejšie je kupovanie v zahraničí, prípadne v internetových obchodoch.
Ceny tabakov
============
Cena závisí od množstva tabaku, ale pre orientáciu, zväčša 100 gramov tabaku stojí do 10€. Rôzne arómy sa väčšinou cenovo nelíšia.
Kde sa dá fajčiť vodná fajka v BA?
V čajovniach. Ak máte chuť skúsiť shishu a nechcete si ju kupovať, je dobré zájsť najprv do čajovne – zistiť či vám chutí.
Odporúčam najmä:
Dobrú čajovňu (na Kollárovom námestí)
My a mama (z Obchodnje presťahovanú na Šafárikovo námestie)
Čajovňa v podzemí (na Ventúrskej ulici)
Škodí či neškodí?
Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Jedni tvrdia, že trochu, iní, že veľmi. Určite škodí, keď hovoríme o tej, kde sa používa tabak, no jeho koncentrácia v porovnaní s cigaretami sa líši. Niektoré štúdie zistili, že pri fajčení vodnej fajky sa uvoľňuje viac toxínov ako v normálnej cigarete s filtrom, cez ktorý niektoré látky neprechádzajú. Avšak dym vodných fajok je ochladený a tým menej dráždivý ako cigaretový dym. Keď sa vždy objaví nová štúdia, nájdu sa odporcovia, ktorí preukážu opak a takto sa dohadujú stále dookola. Vodné fajky majú svoje pre aj proti, no jednotný názor na škodlivosť neexistuje.
Tipy a triky
Je veľa fámov, podľa ktorých sa zlepšuje kvalita pri fajčení shishi. Napríklad, že vraj keď do korunky ku tabaku pridáte surové ovocie takej arómy akej máte tabak, tak sa zvýši jej chuť. Bohužiaľ, je to sprostosť. Ovocie nie je určené na to, aby pri toľkých stupňoch uvoľňoval svoju arómu. Chuť shsishi by bola od začiatku ako spálenina a dym by bol veľmi slabý.
Ďalším výmyslom je, že keď vraj namiesto vody dáte do vázy mlieko, dym bude hustejší. No veru nebude! A ešte k tomu mlieko pri poťahovaní z fajky začína peniť.
Ak chcete zlepšiť chuť fajky, môžete napríklad pri fajčení pomarančového tabaku naliať do vázy namiesto vody pomarančový džús. Ten ale zrieďte so studenou vodou v pomere 1:1. Dym, ktorý sa filtruje vo váze, tak ešte viac nasiakne pomarančovou chuťou.
Dobrým nápadom je i pridať do vody ľad, ktorý vodu ochladzuje a dym tak bude oveľa sviežejší.
Príjemné je pridať do vody aj citrónové plátky, ak fajčíte ovocný tabak. Dym, ktorý je už schladený, dokáže zachytiť kyslú chuť citrónu a dopraviť vám ju až do úst. Ak nemáte citrón, tak môžete použiť malé množstvo kyseliny citrónovej. Nielenže fajka bude viac chutiť, ale po dofajčení budete mať i vypláchnutú vázu od usadenín, ktoré odstráni kyselina citrónová.
+ magický trik s dymovými bublinami
Stačí nejaká rúrka, voda z bublifuku a po tomto videu už budete vodno-fajkový machri…
[* youtube:zD5ZpBkpYrY *]
Zanechať odpoveď