Orechy – sú len zdrojom tukov alebo pomáhajú pri rôznych onemocneniach? Niekto si orechy kupuje za účelom „zobkania“, iní ich vyhľadávajú kvôli spestreniu stravy, iní sú na ne alergickí. Mnoho ľudí, ktorí sa zaoberajú zdravou výživou si ich pestujú, resp. zaobstarajú hlavne pre ich zdraviu prospešný účinok.
V našich obchodoch máme možnosť nájsť bohatý výber orechov. Každý z nás vie, že vhodnou stravou si môžeme zlepšiť náš zdravotný stav. Orechy patria do skupiny takzvaných *„upravovateľov“* zdravotného stavu, preto sa odporúča ich pravidelná konzumácia. U niektorých ľudí, ktorý jedia prevažne arašidy, sa môže vyskytnúť *alergia*, pretože najsilnejší alergén je obsiahnutý v arašidoch.
V orechoch sa nachádza veľa vitamínov a to napr. :
– – tuky , ktoré priaznivo vplývajú na zdravie pokožky, pečene, slizníc a nervov
– – pre vysoký obsah vitamínov skupiny B a minerálnych látok sa nazýva aj potravou pre mozog
– – obsah minerálnych a stopových prvkov je 2,5-krát vyšší ako v ostatných plodoch
– – vysoký obsah síry podporuje látkovú premenu
– – podporujú dobrú krvotvorbu a liečbu málokrvnosti
Najlepšie sú čerstvo vylúpané. Aj keď orechy obsahujú vysoké množstvo tuku, napomáhajú redukcii vašej hmotnosti. Niektorí z vás si pomyslia: „Jasné, redukcia? Ale nahor, určite z toho tuku priberiem.“
Naopak, štúdie dokázali, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú orechy majú nižšie riziko nadváhy ako tí, ktorí okolo orechov len prešli. Orechy majú ideálnu zmes vlákniny, bielkovín a tuku, ktorá pomáha potlačiť hlad. Organizmus neabsorbuje rozžuté orechy úplne, t. j. sú spolu s tukom vylúčené z tela. Je pravda, že by ste si mali dať pozor na stravu, pretože ak budete jesť veľké množstvo orechov a kombinovať ich s rôznymi nezdravými jedlami, vaša váha bude stúpať. Jesť orechy neznamená zjesť kilo za posedenie. Odporúčané množstvo je 20 až 40 gramov.
Vlašské orechy
==================
sú najznámejšie a najbohatšie na nenasýtené omega 3-mastné kyseliny, draslík, železo, fosfor a vápnik. Strava, ktorá je obohatená o vlašské orechy znižuje hladinu cholesterolu. Stačí jesť 30 g denne a výsledky sa dostavia už za mesiac. Sú zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre imunitu organizmu. Častejšou konzumáciou sa môžu *zlepšiť schopnosti sústredenia sa*. Majú silné antioxidačné vlastnosti. Ak si z jabĺčok, mrkvy a posekaných orechov urobíte šalát a pridáte do neho lyžicu medu, získate zdravú výživu, ktorá vám zaženie hlad na celé dopoludnie.
Arašidy
===========
alias búrske oriešky sú vlastne semenami podzemnice olejnej, ktorá patrí medzi strukoviny. *Tuky, bielkoviny a vláknina* v arašidoch pomáha udržať pocit sýtosti na dlhšiu dobu, takže pomáhajú chudnúť, pretože nebudete mať chuť na ďalšie drobnosti, ako sú sladkosti. Olej, ktorý sa nachádza v arašidoch priaznivo vplýva na nečistú pleť. Častejšou konzumáciou čistých neochutených arašidov si môžete zlepšiť stav cholesterolu v krvi. Podávajú sa ako pochúťka pri drobných návštevách, najviac však pražené, slané alebo v čokoláde. Veľmi známe je aj arašidové maslo. Ak ste ale alergický na arašidy, mali by ste sa ich priamej konzumácii, resp. konzumácii výrobkov, v ktorých sú stopy po arašidoch vyhnúť.
Mandle
==========
obsahujú veľa vlákniny, majú vysoký obsah horčíka, nulový obsah sacharidov. *Horčík* je veľmi vhodný pri regulácii hladiny cukru v krvi, preto *pomáha ľahšie sa vyrovnať s cukrovkou*. Sú bohaté na antioxidanty, obsahujú viac vápnika ako mlieko. Mandle patria do jedálnička osôb, ktoré sa stravujú protirakovinovou diétou. Ak trpíte pálením záhy alebo máte zvýšený cholesterol, zjedzte pár mandlí každý deň v surovom stave a máte po problémoch. Odporúčané množstvo 10 až 15 mandlí denne spolu so zeleninou by malo zabezpečiť zmiernenie niektorých zdravotných problémov.
Pistácie
=============
milujeme hlavne solené ako pochúťka k televízoru alebo na oslavu. Sú známe svojou zelenkastou farbou, obsahujú veľa vlákniny a provitamínu A. Sú *najbohatšie na železo*, ak ste málokrvní alebo máte problém s očami, neváhajte a zaraďte ich do svojho jedálnička. Pár hrstí pistácií obsahuje viac draslíku ako banány, preto pomáha upravovať krvný tlak. Priaznivo pôsobia na nervový systém.
Kešu
========
obsahom vitamínov skupiny B a nenasýtenými mastnými kyselinami môžu konkurovať akémukoľvek inému druhu orechov. Pre svoju dobrú sladkú chuť a zvýšený obsah cukru sú kalorickejšie, preto ak nechcete pribrať, *mali by ste ich nadmernú konzumáciu obmedziť*. Okamžite dodávajú energiu a podieľajú sa tiež na tvorbe spermií. V obchodných reťazcoch ich nájdete pražené, slané, ale najzdravšie sú neopražené. Železo v nich pomáha okysličovať telo a pomáha proti únave a zlej koncentrácii.
Lieskové orechy
===================
kto z nás by nepoznal rozprávku o Popoluške a troch orieškoch? Práve v tejto rozprávke Popoluška z orieškov získala krásne šaty, ale my z nich môžeme získať vitamín E, ktorý ochraňuje bunky. Podporujú celkovo zdravie a obsahujú *vápnik, horčík, zinok, kyselinu listovú a srdcu prospešné mononenasýtené tuky,* čím sa charakterizujú za veľmi zdravú potravinu. Treba si ale dávať pozor na to, aby ste ich pri jedení veľmi dobre rozhrýzli, pretože sú ťažko stráviteľné. Pre ľudí trpiacich cukrovkou sú veľmi vhodné. Ak ste športovec a chcete dodať svojmu telu posilňujúci prostriedok, jedzte ich spolu s medom.
Para orechy
===============
sú jediným druhom orechov s najvyšším obsahom selénu. Ak ho máte nedostatok, má nepriaznivý vplyv na srdcovo-cievne a onkologické ochorenia. Para orechy sú najmastnejšie zo všetkých druhov a ich konzumácia má vplyv na zdravú, peknú pokožku a vplýva aj na kvalitu vlasov. Selén je živina, ktorá ochraňuje bunky, je veľkým priateľom imunity a posilňujú imunitný systém. Tieto orechy sa jedia len *v surovom stave*. Pokladajú sa za najhodnotnejšie orechy spolu s mandľami. Konzumácia dvoch orechov denne poskytnú vášmu organizmu viac ako dennú potrebu selénu.
Kokosový orech
==================
obsahuje veľa vlákniny, nasýtené tuky a tým aj veľa kalórií. Kalórie sa nachádzajú v dužine, *kokosové mlieko neobsahuje nijaký tuk*. Určite pomôže ľuďom so zažívacími problémami. Je bohaté na minerálne látky. Mlieko sa pije so slamkou priamo z orecha a keďže je ideálnym rehydratačným nápojom v zahraničných destináciach, užíva sa v prípade cestovateľských hnačiek. Je veľmi osviežujúce a mnohý ľudia, hlavne kuchári ho používajú ako prísadu krémov, pudingov alebo kokteilov.
Pekanové orechy
====================
sú vlastne odrodou vlašských orechov. Síce neobsahujú toľko vitamínov ako ostatné druhy, majú veľmi dobrý vplyv v prevencii rakoviny. Ak ich budete pravidelne konzumovať, môžete ochrániť vaše bunky proti onkologickým ochorenia, ale môžete si aj znížiť cholesterol. Iba 5 pekanových orechov obsahuje skoro šestinu doporučenej dennej dávky zinku, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie bielych krviniek. Bojujú proti baktériam a vírusom, ako aj proti nachladnutiu a chrípke.
Píniové oriešky
===================
chutia skoro ako mandle, líšia sa od nich svojou živčicovou arómou. Svojím vysokým obsahom horčíka sa užívajú podobne ako mandle. Majú nízky obsah sodíka, preto sú vhodné pri obličkových ochoreniach. *Veľa železa* v nich priaznivo pôsobí pri krvotvorbe a liečbe anémie. Odporúča sa konzumovať ich za surova, málokedy pražené. Sú cenovo veľmi drahé, pretože dlho dozrievajú. Veľmi rýchlo zhorknú, preto ich treba rýchlo spotrebovať.
Pravidelnou konzumáciou vlašských orechov sa *muži starajú o svoju mužnosť*. Výskumy ukázali, že ak muži pravidelne jedli trochu orechov v priebehu 12 týždňov, zvýšili kvalitu a tvar svojich spermií.
Orechmi obohacujeme zeleninové alebo ovocné šaláty. Kuchárky a cukrárky ich používajú na prichutenie koláčov, resp. tôrt. Kupujeme ich za účelom pohostenia svojich priateľov a mnohí z nás ani nevieme, čo sa v nich skrýva.
Stačí len pár orechov denne a vyhnete sa obezite, infarktu, muži si zlepšia vitalitu svojich spermií.
Neváhajte, vyskúšajte a sami posúďte či vám naozaj pomôžu.
==============================================================
Zanechať odpoveď