V mysli sa mi vynára reklama na nemenovaný nápoj s obsahom antioxidantov prospešných pre náš organizmus. No áno, aj ja patrím medzi ľudí, ktorí sa aspoň akou – takou formou snažia žiť zdravo resp. zdravšie. Napr. väčšinu potravin kupuje bez glutamanu, konzervačných látok, celá moja rodina musí za deň zjesť aspoň jeden kus ovocia alebo zeleniny … Zaujali ma samozrejme aj antioxidanty …
A čo sú to vlastne tie potravinové antioxidanty?
Antioxidanty patria medzi špecifické bioktívne zložky v potravinách, ktoré môžu byť prospešné pre zlepšenie a udržanie nášho zdravia. Spomaľujú a zabraňujú oxidačnému poškodeniu nášho tela. Chránia naše bunky pred voľnými radikálmi. Taktiež posilňujú imunitný systém a znižujú riziko vzniku rakoviny alebo infekcií.
A čo sú to voľné radikály?
Sú to nazvime ich zlé látky, ktoré sú schopné zhubného deštruktívneho pôsobenia na náš organizmus. Podľa vedeckých zistení je hlavným spúšťačom takýchti radikálov najmä znečistené životné prostredie.
V potravinách sa nachádzajú ako vitamíny, minerálne látky, karotenoidy a poly fenoly…
Najznámejšie antioxidanty:
Vitamín C – nachádza sa v citrusových plodoch, zelenej paprike, brokolici, zelenej listovej zelenine, jahodách, paradajkách…
Vitamín E – nachádza sa v orieškoch, zelenej listovej zelenine, v rastlinnom oleji…
Minerál Selén – nachádza s v rybách, kôrovcoch, červenom mäse, obilí, vajciach, kuracom mäse, cesnaku…
Flavonoidy, polyfenoly – nachádzajú sa v sóji, červenom víne, fialovom hrozne, granátovom jablku, brusniciach, čučoriedkach…
Lykopén – nachádza sa v paradajkách a vo výrobkoch z paradajok, ružovom grepe, melóne…lykopén je známy tým, že sa neniči ani pri chemickomsparacovaní paradajok na rôzne pretlaky, pyré…
Luteín – nachádza sa v tmavozelenej zelenine ako kapusta, brokolica, ružičkový kel, špenát a v kiwách.
Karotén – nachádza sa v mrkve, dyni, avokáde…
Beta-karotín – nachádza sa v mrkve, červenej paprike, marhuliach, špenáte…
Koenzým Q10 – je v posledných rokoch veľmi populárny, považuje sa za prínos v liečbe rôznych ochorení ale aj v kozmetickom priemysle…v malom množstve si ho telo dokáže vyrobiť aj samo, no táto schopnosť sa po 25 roku života výrazne oslabuje a v starobe úplne stratí…nachádza sa najmä v mäse, rybách, sóji…
Charakteristickou črtou, ktorá nám napovedá o výskyte antioxidantov v potravine resp. ovocí a zelenine je farba. Napr. výrazne červené čerešne a paradajky, krásna oranžová mrkva, žltunká kukurica, tmavé modro-fialové čučoriedky, hrozno, černice…
Zaujímavosti:
Čučoriedky vraj vedú prvenstvo medzi ovocím a zeleninou so svojími antioxidačnými schopnosťami. Majú najvyššiu úcinnost ničiť voľné radikály. Ich antioxidačný potenciál sú fenolické látky. Ale treba si dávať pozor na spôsob ich konzumácie.
Konkrétne na mix s mliekom, ktoré by sme mali konzumovať hodinu pred a dve hodiny po jedení čučoriedok pretože mlieko znižuje úcinok antioxidantov obsiahnutých v týchto modro-fialových sladučkých bobuliach.
A myslím, že netreba ani dodávať, že najlepšie je konzumovať ich čerstvé, tak ako väčšinu ovocia a zeleniny.
Ďaľší veľký zdroj antioxidantov je čaj. Či už zelený, čierny, biely… dôležité je aby bol kvalitný, najlepšie sypaný a nedrvený (čiže z celých čajových lístkov) zo špecializovaného obchodu. Pretože porciované čaje môžu obsahovať aj konzervanty alebo iné látky alebo nemusia byť len z listov. Kvalita čaju závisí od rôznych faktorov ako je druh listu, jeho spracovanie, prostredie rastu… Štúdie o účinku antioxidantov v čaji sa rôznia, ale vraj sa konzumácia jednej alebo dvoch šálok čaju vyrovná konzumácií piatich kusov ovocia alebo zeleniny.
Takže toľko v skratke o antioxidantoch v potravinách. Niekedy v budúcnosti si tieto prospešné látky pre náš organizmus rozoberieme potrobnejšie, čiže si rozpíšeme čo ktorá potravina obsahuje a načo je prospešná.
Zanechať odpoveď