Archív

Nápoj z Kombuchy

[* youtube:OAuZjzarux4 *]
Snáď, každý z nás sa v tejto uponáhľanej dobe, snaží spraviť aspoň niečo maličké, pre svoje zdravie. Pamätám si, že približne pred pätnástimi rokmi, bol v našom meste obľúbený nápoj, ktorý sa volal kombucha. Od suseda, k susedovi sme si odovzdávali v malých fľaštičkách, rozmonoženú hubu kombuchu, z ktorej si každý pripravoval zdraviu prospešný nápoj.

Čo to teda tá Kombucha je?

Je to čajová huba, ktorá je rôsolovitej konzistencie, vytvorená masívnym objemom kvasiniek, ktoré menia jednoduché cukry a alkohol na kyselinu octovú. Počas kvasenia prebehne v tejto malej „chemickej továrni“, množstvo komplikovaných, chemických reakcií, ktoré majú za následok, vytvorenie mnohých zdraviu prospešných látok.

Odkiaľ prišla?

Najskôr z Číny, no nevie sa presne. Ale vie sa, že už pred mnohými rokmi ju pestovali český mnísi.
[* youtube:o9BQMtcRqB8 *]

Aké sú účinky kombuchy?

– – posilňuje imunitný systém
– – má antibiotické účinky proti baktériam a vírusom
– – očisťuje organizmus od škodlivých látok
– – podporuje trávenie
– – povzbudzuje látkovú výmenu
– – posilňuje aktivitu mozgu …

Kde kombuchu zoženieme?

V internetovom obchode, napr. ako darčekové balenie, ktoré obsahuje kombuchový nálev, originálnu kombuchovú kultúru, sypaný čierny čaj, vhodný na pestovanie kombuchy, receptúru a informácie o kombuche. Toto balenie stojí 5, 94 Euro.
Uskladnenie kombuchy …
V živom roztoku sa môže 3-4 týždne skladovať v chladničke. Zamrazená vydrží dlhšie. Dá sa tiež sušiť. Obnova kombuchy trvá cca. dva týždne, pretože časť buniek zahynie.

Rozmnožovanie kombuchy …

Kombucha má veľkú regeneračnú schopnosť. Prirodzene sa rozmnožuje tak, že sa rozrastá do niekoľkých vrstiev. Na povrchu je huba vždy najmladšia a na spodu najstaršia. Starú hubu vyhadzujeme. Dĺžka života huby je asi 2-3 mesiace, po tejto dobe musíme starú vrstvu odstrániť, pretože by kazila chuť nápoja a brzdila rast celej kultúry.
Kombuchu najčastejšie rozmnožujeme vytvorením novej vrstvy na povrchu. Nová vrstva sa na povrchu začína tvoriť už na druhý deň. Ak umiestnime nádobu s kombuchou na teplé miesto, tento proces sa urýchli. Cca. za týždeň je nová huba vhodná na použitie. Kombuchu tiež rozmnožujeme oddelením vrstiev alebo odrezkom kúska huby ( v priemere by mala mať huba 6-7 cm).

Príprava nápoja …

Kombuchový nápoj sa môže pripravovať zo zeleného alebo čierného čaju. Do hrnca nalejeme 1 liter studenej vody, pridáme 70 g cukru a pomaly varíme. Miešame, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Keď sa voda začne variť, hrniec odstavíme a pridáme 1-2 lyžičky čierného/zeleného čaju (alebo 1 čajové vrecúško) a necháme vylúhovať. Vychladnutý čaj precedíme alebo vyberieme vylúhované vrecúško a prelejeme do kvasnej nádoby. Do nádoby prilejeme 100 ml pripraveného kombuchového nápoja a nakoniec pridáme kombuchu. Nakoniec nádobu uzatvoríme bavlnenou látkou ( napr.detskou plienkou) alebo gázou, po obvode stiahneme a postavíme na kľudné a teplé miesto. Dôležité je, aby bol na čerstvom a teplom mieste, nie slnečnom. Necháme stáť asi 8-10 dní. Potom čistými rukami hubu z nádoby vyberieme a hotový nápoj nalejeme do fliaš alebo pripravených nádob. Usadeninu necháme v kvasnej nádobe, ale približne raz za mesiac ju vylejeme a nádobu vypláchneme horúcou vodou. Hubu prepláchneme pod studenou vodou a opäť vložíme do kvasnej nádoby. Asi 10% nápoja musí zostať v kvasnej nádobe na okyslenie novej dávky čaju, teda ak oplachujeme celú nádobu, časť starej usadeniny si odložíme a potom ju tam opäť vlejeme.

Čajový nápoj skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Nápoj sa odporúča piť nalačno v dávke 2 dcl ráno a potom počas celého dňa neobmedzene.

1221387-black-tea.jpg