Archív

Gazpacho – nie len vitamínová „bomba“

Španielska kuchyňa je známa svojou temperamentnosťou. Počas letnej dovolenky v tejto
prevažne slnečnej krajine sme vyskúšali zopár jedál. V horúčave veľmi človeku nechutí jesť
a hľadá skôr spôsoby osvieženia.

Jedným z nich je aj gazpacho (čítaj gaspačo). Táto studená plnohodnotná vitamínová polievka je nenáročná na prípravu a z vlastnej skúsenosti tvrdím, že nás skutočne v horúcich dňoch tak ako príjemne osviežila tak aj nasýtila. Môžete si ju vyskúšať urobiť u vás doma.

*Potrebné ingrediencie (pre 4 porcie):*
6 veľkých zrelých paradajok, 2 zelené papriky, 1 červená paprika, 1 uhorka, 1 veľká cibuľa,
1 strúžik cesnaku (nepovinné), 2 plátky deň starého chleba bez kôrky, soľ, extra panenský
olivový olej a ocot.

*Postup*
1. V miske s vodou namočte plátky chleba po jeho vrchol a pridajte trochu soli a oleja.

2. Olúpte a nakrájajte paradajky, papriky, uhorku, cibuľu a cesnak. U paprík odstráňte
semienka. Všetky suroviny zmiešajte.

3. Pomocou elektrického mixéra vytvorte zo surovín krémovú hmotu (môžete pridať aj trochu vody)

4. Počas mixovania postupne pridávajte chlieb, pridajte studenú vodu a dochuťte soľou a
octom. Dôkladne všetko premiešajte na mletú emulziu.

5. Všetko následne pretlačte cez sitko, ktoré zabráni preniknutie kože z papriky a korenie,
ktoré by nepríjemne plávalo na povrchu.

6. Ak je nutné pridajte viac vody. Hustota by mala byť v podobe tekutej smotany. Vložte do
ladničky a nechajte postáť pre požadovanú teplotu.

7. Pred podávaním sa vrch môže jemne poliať panenským olivovým olejom.

gazpacho *** gazpacho

K polievke je zvykom podávať oblohu z kociek surovej uhorky, kociek chleba (bežný alebo toastový), na kocky nakrájanej papriky a cibule. Každú položku podávajte v samostatnej miske, aby si hostia mohli vybrať podľa svojej chuti.

Tip: Do polievky môžete pridať na drobno pokrájané vajíčka uvarené na tvrdo a pokrájané
kocky slaninky.

Príprava potrvá zhruba 20 minút.