Jedlé gaštany, ako jedinečná nízkokalorická pochúťka alebo zdravá príloha k jedlu bez obsahu glukózy, sodíka či lepku, sú vhodné pre celiatikov a alergikov. Gaštany neobsahujú cholesterol a glutén, takže ich môžeme konzumovať bez výčitiek svedomia aj pri sledovaní večerných programov. Ale všetko s mierou.
Jedlé gaštany obsahujú vitamíny B, E, K a majú vysoký podiel vitamínu C. Zároveň sú bohatým zdrojom železa, zinku, horčíka, fosforu, vápnika i draslíka. Pôsobia protirakovinovo a sú účinným antioxidantom. Pozitívne vplývajú na srdce, žalúdok, pečeň a krvný obeh. Majú priaznivé účinky pri málokrvnosti, vyčerpanosti, bolestiach hlavy, reumatických ochoreniach, chronickom kašli a potláčajú depresiu i nespavosť.
Sladučkú charakteristickú vôňu gaštanov dostaňme do našich domovov v podobe najjednoduchšej pochutiny.
*Pečené gaštany*
*Postup :*
Umyté gaštany ponoríme do vody a necháme stáť cca 30 minút. Osušíme a hrotom noža narežeme do kríža na najvypuklejšej časti gaštanu. Na pekáč, vystlaný alobalom, uložíme gaštany a podlejeme malým množstvom vody. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 º C po dobu 20 minút. Tri až štyrikrát ich pootáčame, aby sme dosiahli rovnomerné upečenie.
Po upečení vyberieme, očistíme a konzumujeme. Ak chcete pripraviť ako sladkú dobrotu pre deti, očistené gaštany polejte hustou medovou šťavou, ktorú pripravíme z medu zmiešaného s malým množstvom vody.
Alebo na prípravu zákuskov.
*Sladká plnka*
250 g upečených na jemno postrúhaných jedlých gaštanov
250 ml šľahačkovej smotany
1 stužovač šľahačky
3 PL práškového cukru
Rum alebo Um
*Postup :*
Postrúhané gaštany pokvapkáme rumom a posypeme práškovým cukrom. Premiešame elektrickým šľahačom a necháme postáť cca 15 minút, aby presiakli rumom. Vyšľaháme hustú šľahačku a jemne zamiešame gaštanovú hmotu.
Maškrtníci uvítajú pečenú hydinu alebo mäsovú roládu s gaštanovou plnkou.
*Slaná plnka*
120 g opražených a jemne posekaných jedlých gaštanov
120 g pokrájaných sušených sliviek
1 veľká cibuľa
3 strúčiky nakrájaného cesnaku
3 veľké jablká nakrájané na kocky
3 – 4 žemle nakrájané na kocky
3 lyžice masla
3 PL brandy
300 – 350 ml hydinového vývaru
soľ, mleté farebné korenie ( čierny, biely, červený a zelený peper ), tymian, rozmarín, šalvia – všetko v rovnakých dávkach podľa chuti, najlepšie čerstvé. Ak nepestujete v črepníku, použijeme sušený rozmarín, tymian i šalviu.
*Postup :*
Na panvici rozpustíme maslo a opražíme cibuľu do zlata. Pridáme cesnak, podlejeme vývar, brandy, vložíme jablká a posekané bylinky. Povaríme, kým jablká zmäknú. Necháme vychladnúť. Vmiešame žemle, gaštany a slivky. Ochutíme soľou a korením. Ak sa nám zdá plnka suchá, dolejeme vývar.
Ďalšie super recepty z gaštanov nájdete tu : http://domacnost.sme.sk/c/5609883/gastany-pochutka-pre-maskrtnikov.html
Zanechať odpoveď