Archív

Šmakoun

Šmakoun je populárnou potravinou z oblasti zdravej výživy. Je vhodný ako náhrada či doplnenie mäsa, preto je často porovnávaný s Tofu, ktoré je však vyrobené zo sóje. Pri šmakoune de facto ide o lisované bielka z vajíčok, špeciálne upravené k okamžitej konzumácií. Pre vysoký obsah bielkovín a takmer nulový obsah tukov a sacharidov je vhodný pre diabetikov, pri redukčnej diéte, pri vysokom cholesterole, ale aj pri posilňovaní (takisto je vhodný pre deti).

smakoun1

Nutričné hodnoty:

Energetická hodnota 50 kcal / 100 g

Bielkoviny 12 g/ 100g

Sacharidy 0,29 g / 100 g

Tuky 0,16 g / 100 g

Čistý šmakoun sa vyznačuje neutrálnou chuťou, čo ponúka širokú škálu možností na dokorenenie, či iné dochutenie. Je vhodný na využitie ako v teplej, tak aj v studenej kuchyni.
Svojou lahodnou chuťou pripomína kuracie mäso, avšak v počte možných variácií prípravy jednoznačne mäso predčí.

V studenej kuchyni ho môžeme využiť pri príprave zeleninových či cestovinových šalátov. Takisto ho môžete použiť pri príprave jednoduchej večere, ako náhradu šunky alebo syra, vložením medzi žemľu.

smakoun2

V teplej večeri je šmakoun využiteľný na prípravu vysmážaných rezňov, zmes na prípravu číny, prírodne plátky a podobne.

smakoun3

Avšak, v obchodoch je k dispozícií nielen čistý šmakoun, ale už priamo pripravené výrobky. Populárne sú šmakounové šaláty, obzvlášť maďarský, hubový či čínsky (ďalej cesnakový a zeleninový). Tie sú vhodné na olovrant ale aj na ľahký obed.

Ako predpripravený produkt sa dá kúpiť šmakoun na gril. Momentálne sú vychytenou novinkou hydinové párky so šmakounom. Ako vo všetkých ostatných výrobkoch obsahujúcich šmakoun sa jedná o kvalitnú, chladenú morčaciu prsnú svalovinu.

smakoun4

Tento produkt k nám prichádza z Českej republiky, kde sa dá už bežne kúpiť v obchodných reťazcoch. Na Slovensku je dostupný iba špecializovaných obchodoch so zdravou výživou či v biopredajniach.

*Recept so šmakounom (konkrétne výrobok Shmaky):*

*pečené plátky Shmaky s drveným korením,s mozzarellou a aceteo balsamicom*

*Plátky Shmaky nakrájame šikmým rezom na tenké plátky. Do misky dáme 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžicu passaty, 1/2 lyžice aceta balsamica, soľ a farebné drvené korenie. Do pripravenej marinády vložíme plátky Shmaky. Lyžicu olivového oleja rozohrejeme na teflonové panvici na strednú teplotu a naložené plátky Shmaky krátko opečieme na oboch stranách. V miske ďalej zmiešame lyžicu olivového oleja, 1/2 lyžice aceta balsamica, soľ,
farebné drvené korenie. Na tenké plátky nakrájame 50 g paradajok a 50 g šalátovej mozzarelly a nasekáme na kúsky 2 čierne olivy. Všetko vložíme do zálievky a pridáme 20 g
šalátu rukola.
Na tanier striedavo pretáčame opečené plátky Shmaky, mozzarellu, paradajky, šalát a štipku olív. Ozdobíme lístkom rukoly, kvapkou olivového oleja a drveným korením..*

Zdroj: Jakub Nedoba