Kapustnica sa stala tradičnou polievkou nielen cez vianočné sviatky ale aj počas všedných dní v roku.
Prvým spôsobom je prevedenie v súdku
Čo k tomu potrebujeme:
1 súdok, 80 kg bielej kaspusty, koreniacu zmes – 1,5 kg soli, 1 kg cvikle, 1 kg cibule, 5 jabĺk, 5 balíčkov celej rasce, 3 balíčky čierneho celého korenia, balík bobkového listu a hrsť kôpru.
{{adsense}}
*Postup*
Jabĺčka nakrájajte na mesiačiky, cviklu a cibuľu na kolieska. Vo väčšej miske všetky suroviny premiešajte. Kapustu naržte na rezance, nechajte si však kapustné listy na dno a na vrch súdku. Na rezanie môžete použiť rezač kapusty.
*** kapusta pripravená na krájanie
*** rezač pre kapustu
Súdok na kapustu dobre umyte, vypláchnite octom. Kapustu nasolte, zmiešajte vo veľkej nádobe s rascou a nechajte ju odstáť aspoň hodinu, aby pustila šťavu.
*** prvé kapustné listy
Na dno naukladajte celé kapustné listy a kôpor a pridajte nakrájané jabĺčko. Po častiach kapustu riadne vtláčajte do súdka. Na každú vrstvu kapusty pridajte na kolieska nakrájanú 1 cviklu, 3-4 bobkové listy, na kolieska nakrájanú 1 cibuľu a trochu čierneho korenia. Koreniacu zmes si od oka rozdeľte tak, aby vám vystačila na celý súdok.
*** vrstvenie kapusty a koreniacej zmesi
*** tlačenie kapusty
Šťavu, ktorá pustí kapusta natlačená v sude, treba odoberať hrnčekom. Čím je viac kapusta natlačená, tým dlhšie vydrží. Navrch dajte tiež poslednú vrstvu kapusty, dobre pritlačte doštičkou a zaťažte.
{{adsense}}
Šťavu neodoberáme len pri poslednej vrstve, tam musí šťava ostať. Nakoniec sud prikryjeme platničkami z dreva a dobre zaťažíme kameňom alebo do 3,5 l zaváraninového pohára nalejeme vodu a ten položíme na drevo. Kapusta musí byť vytekajúcou šťavou zaliata. Keď je šťavy málo, dolňte ju tou, ktorú ste si odkladali počas tlačenia. Súdok zakryte čistým plátnom a nechajte v miestnosti s teplotou 10-15°C.
*** už len vyčkať …
Kvasenie sa prejaví tým, že z kapusty začne vystupovať pena a na povrchu sa začne tvoriť pleseň. Trvá to zvyčajne 14 dní. Pleseň odstráňte, doštičku odoberte, vrch súdka zakryte krytom a do výparníka nalejte čistú vodu. Súdok preneste do chladu. Do mesiaca môžete odoberať prvú kapustu. Po odobraní vždy doplňte chýbajúcu vodu, aby bola kapusta vždy namočená. Čím dlhšie nebudete dopĺňať vodu, tým kyslejšia bude. Kapusta je typicky červená kvôli uvoľňujúcemu sa farbivu z cvikle.
{{adsense}}
Druhým spôsobom je natlačenie kapusty bez súdku v zaváraninových pohároch
Čo potrebujeme: 10 – 12 zaváraninových pohárov, 5 kg bielej kapusty, soľ (na 1 kg kapusty ide 2 dkg soli), kmín podľa chuti, nové korenie, bobkový list.
*Postup*
Kapustu nakrájame a posypeme soľou a kmínom a riadne premiešame a keď pustí šťavu, tak ju dôkladne v nádobe utlačíme. Necháme 2 hodiny odpočinúť.
*** kapusta s koreniacou zmesou
*** umyté zaváraninové poháre
*** tlačenie kapusty do pohárov
Po tejto dobe ju začneme tlačiť do čistých zaváraninových pohárov. Dáme si záležať na tom, aby sme každú vrstvu riadne natlačili zo všetkých síl. Ja som asi tak v polovici pohára pridala 2 zrnká nového korenia a 1 bobkový list. Plníme tak,aby sme od vrchu pohára nechali cca 3 cm. Ak by bola kapusta suchá a málo pustila vodu, tak ju môžeme nahradiť prevarenou vodou.
Uzavrieme viečkami Omnia a poháre postavíme na nejaký podnos do tepla.
Ja som ten podnos nechala na kuchynskej linke.
*** zaváraninové viečka Omnia
*** hotové fľaše s kapustou
Kapusta začne v pohároch kvasiť – viečka sa vydujú. Toho sa však nezľaknite, asi za 2 týždne spozorujete, že sa opať vyrovnali do pôvodnej polohy. To je znamenie, že je kapusta vykysnutá.
{{adsense}}
*** kapusta kvasí – vyduté viečka
A môže začať aj vytekať šťava z pohárov – to nie je žiadna zrada – mne sa to stalo iba u niektorých v začiatkoch kvasenia, potom už nie. Následne môžete odniesť poháre do pivnice. Takto môžeme naložiť bielu aj červenú kapustu. Kapusta si udrží svoju krásnu farbu.
A na záver pripájam zopár informácií o kapuste
Najcennejším pokladom kapusty sú látky, ktoré prispievajú k prevencii vzniku rakoviny. Pravidelná konzumácia potláča rast predrakovinových polypov v hrubom čreve. Navyše u žien kapusta urýchľuje metabolizmus estrogénu, čím prispieva k ochrane pred nádormi prsníka a vaječníkov. Kapusta čistí krv a mení metabolizmus buniek, čo omladzuje a zvláčňuje pleť, vyrovnáva vrásky. Pomáha pri chudokrvnosti, pľúcnych chorobách, reumatizme, ateroskleróze. Chrúmanie kapusty je veľmi užitočné aj pri problémoch s obličkami, pretože pomáha pri vylučovaní odpadových látok. Obsahuje aj takzvaný vitamín U, ktorý je účinný proti žalúdkovým a dvanástnikovým vredom. Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Užitočné mikroorganizmy, ktoré pri ňom vznikajú, uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a priaznivo pôsobia na činnosť čriev. Ak trpíte pečeňovou chorobou, napríklad zväčšenou pečeňou, začínajúcou cirhózou alebo žltačkou, pomáha, ak si pred každým slaným jedlom dáte trochu kyslej kapusty. Aby zostali všetky živiny zachované, treba s kapustou zaobchádzať šetrne. V surovom stave je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vo varenej kapuste z neho zostane len polovica.
Zanechať odpoveď