Archív

Čo jesť, aby vás kĺby neboleli?

Kolagén je jedna z najhojnejšie zastúpených zložiek v ľudskom tele. Ide o proteín, ktorý je základnou zložkou kostí a kĺbov, svalov, šliach, kože, nachádza sa aj v tráviacom systéme a cievach.

image1.jpg

V bunkách pôsobí kolagén ako lepidlo, ktoré “drží telo pohromade”. Pomáha plniť kĺbom svoju funkciu, umožňuje flexibilný a bezbolestný pohyb. S bolesťou v kĺboch sa často stretávajú športovci, ktorí ich nadmerne zaťažujú, ale aj starší ľudia. Nedostatok kolagénu však nie je jedinou príčinou bolesti v kĺboch.

Prečo kĺby bolia?

Tvorba kolagénu sa s pribúdajúcim vekom znižuje. Nespôsobuje to len vek, ale aj chyby v stravovaní či v pohybe, monotónna záťaž kĺbov… Jednou z najčastejších príčin bolesti kĺbov je zápal

image4.jpg

Chronické bolesti kĺbov si vyžadujú komplexný prístup – tabletky a masti proti bolesti sú len dočasné riešenie. V prvom rade sa treba pozrieť na váš jedálniček.

Cukor sa spája s chronickými zápalmi v tele. Dlhodobá a častá konzumácii potravín, bohatých na cukor a nezdravé tuky, môže viesť až k reumatoidnej artritíde. K škodlivým faktorom patrí aj alkohol, fajčenie, ale aj nedostatok pohybu.

Ako sa zbaviť bolesti kĺbov?

Keď spomenieme kolagén v potravinách, väčšina ľudí si predstaví želatínu, pôvodom z bravčového mäsa. Áno, je zdrojom kolagénu, no pre jeho tvorbu skutočne nemusíte jesť huspeninu.

image2.jpg

Telo si totiž kolagén vytvára samo. Na jeho tvorbu však potrebuje príjem dôležitých výživných látok, vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Možno vás to prekvapí, ale na podporu prirodzenej tvorby kolagénu nemusíte konzumovať ani živočíšne potraviny – väčšina živín sa nachádza v rastlinných zdrojoch. Patria k nim:

– – Mandle, vlašské orechy, chia a ľanové semienka
Orechy a semienka všetkých druhov sú bohaté na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny C a E, ktoré dokážu zmierniť bolesť a zápal v tele.

– – Zelená zelenina
Kel, brokolica, špenát a iné zelené potraviny sú nabité výživnými látkami.
Obsahujú kombináciu vitamínu C, medi a zinku ktoré veľmi účinne nakopnú prirodzenú tvorbu kolagénu. Antioxidanty betakarotén a chlorofyl pomáhajú odstrániť z tela patogény, vyvolávajúce zápal.

– – Bobuľové ovocie
Chutný spôsob, ako doplniť dôležité vitamíny. Výživná bomba, plná protizápalových antioxidantov.

– – Citrusové ovocie
Je bohaté na vitamín C, nevyhnutného pre tvorbu kolagénu a pre celkové zdravie človeka.

Potrebujete doplniť kolagén?

Zdravie a silu v tele treba podporiť výživnými látkami, ktoré zabezpečia, že si vytvorí kolagén samo. Výživové doplnky, ako aj potraviny, ktoré kolagén priamo obsahujú (živočíšne potraviny) sú prvou pomocou proti bolesti kĺbov.

image3.jpg

Ich zdrojom sú ryby, najmä losos, tuniak, sardinky aj makrely. Proti bolesti kĺbov môže pomôcť rybí olej, ktorý dodá telu vysokú dávku omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Špeciálny kolagén pre športovcov pomôže napraviť poškodenie kĺbov a odstrániť bolesti.

Výživové doplnky s kolagénom sú skvelým pomocníkom proti bolesti kĺbov, nenahradia však vitamíny v strave. Nenapravia tiež škody, ktoré spôsobuje konzumácia nezdravých potravín s vysokým obsahom cukru a nevrátia telu schopnosť vytvoriť si vlastný kolagén.

Aby ste mali zdravé kĺby, doprajte telu dostatok živín. Ono sa vám odvďačí bezbolestným a ľahkým pohybom – a to aj vo vyššom veku.

Zdroje obrázkov: freepik.com

Ďalšie zdroje:
medicalnewstoday.com/articles/310399#nutrients-in-plant-based-foods